2010. október 16., szombat

7002 x2

A blog főoldalán jobbra fent látható AZ ÓRA. SEIKO 6309-7040. Pufi tokformája miatt nevezik turtle (teknős) divernek is....egyszer úgyis lesz egy ilyenem, de addig is lássuk azt a szériát, ami a teknős után következett a SEIKO-nál.


A 7002-eseket 1988 és 1996 között gyártották, a 6309-7290-esek mintájára már nem pufi, hanem karcsúsított tokozással. Nekem személy szerint sokkal jobban tetszik a pufi tok, de sajnos olyat már nem gyártanak, viszont ez a karcsú tokozás a mai napig létezik az SKX007/173s szériánál.
A korábbi kerek indikációkat (melyek tökéletes összhangban voltak a pufi tokokkal) itt szögletesekre cserélték, a mutatók és a lünetta maradtak. Apropó lünetta, két irányba forgatható, nem racsnis, de egy rugó és egy apró golyó segítségével megoldották a reteszelést.


3 méretben készültek búvárórák, hogy mindenki igényét kielégíthessék, nagy, közepes és kis méretben (kb. 42/38/33 mm átmérőjűek). Az alábbi képeken láthatóak a változatok (a középső modell már egy 7s26-os szerkezettel szerelt modern darab a '90-es évekből, sajnos nincs a gyűjteményemben közepes méretű 4205-ös a '80-as évekből. A kicsi is 4205-ös búvár, különlegessége, hogy a többivel ellentétben a koronáról is húzható a szerkezete).


A 7002-eseket az eBay-ről szereztem be aprópénzért (a régi szép idők, amikor még 150 volt a dollár és 230 az euro...), persze nem voltak tökéletes állapotban, mindkettőt szervizeltetnem kellett, hogy pontosan járjanak.
Természetesen az egyiket eladásra készítettem fel, de valahogy még mindig nálam van :)


Akkor még nem tudtam, hogy esetenként jóval többet érnek azok a darabok, amik kopottak, leharcoltak, de minden részük eredeti.
Ezeken az órákon újra/utángyártottra van cserélve a számlap, a mutató és a lünetta-betét....ugye ezek szoktak először tönkremenni, elkopni.
Mindkettő utángyártott SEIKO Z-22 -es kaucsuk szíjjal volt szerelve, ezeket rögtön lecseréltem a képeken látható biztonságizáras Oyster illetve bőr szíjra.



A fémszíjas típusjelzése: 7002-7000, Szingapúrban készült 1995 szeptemberében, a bőrszíjas: 7002-700J pedig 1990 júliusában Japánban. Ez utóbbit eredetileg kék-piros lünettabetéttel szerelték és a számlapján a "WATER 150m RESIST" alatt a "17 JEWELS" felirat volt olvasható, de utángyártott számlapon még nem láttam ezt a feliratot sajnos, eredetit meg szinte lehetetlen beszerezni. Az egyszerű számlapon nyomtatott indikációk vannak, ezek és a mutatók is szépen lumineszkálnak.


Koronájuk menetes, sérülés elleni védelemmel ellátott.
Szerkezetük automata SEIKO 7002A dátumkijelzéssel, 17 kővel és 21.600-as féllengés-számmal.

Két dolgot kell még megemlítenem. Az egyik a hátlap közepén terpeszkedő SEIKO cunami-hullám logó, mely a mai napig a SEIKO védjegye. A logót ihlető műalkotás:
The Great Wave Off Kanagawa, Katsushika Hokusai követte el.


A másik a SUWA jel (a "JAPAN A" felirat után látható a hátlapon), ami arra utal, hogy az órát a SEIKO Suwa nevű japán városában létesült gyárában készítették.

Nem legendás darabok, nem különlegesek, nem figyelemfelkeltőek, nem lehet beléjük habarodni és nem túl értékesek...de szerethető igáslovak ;)

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves SEIKOmámorban élő!
A blog nagyon jó, rendszeresen olvasom.
Egyetlen megjegyzés, a japán és a magyar nyelv rokonságának hála a japán neveket, szavakat tökéletes kiejtéssel lehet magyarul írni. Tehát Kacusika Hokuszáj a festő.
Teljes tisztelettel:
egy óragyüjtő

CRX írta...

Kedves Névtelen óragyűjtő!
Köszönöm a kiigazítást, oda fogok figyelni.
CRX