2010. szeptember 30., csütörtök

6105-8000 x2

1968-ban a SEIKO elkészítette második generációs búváróráját, amely a 6105-8000 (8009) névre hallgat.
A 8009-es az észak-amerikai piacra készült, a 8000-es pedig a többire. Szimmetrikus rozsdamentes acél tok, 6105-ös autamata szerkezet (nem húzható a koronával, mint a SEIKO szerkezetek nagy többsége és nincs másodperc-stop sem), 21600 féllengés-számmal és 17 kővel. A búvárlünetta mindkét irányba szabadon forgatható, a korona nem csavarmenetes, de jelzett, SEIKO felirattal ellátott, ez nagyon ritka a SEIKO-k között. 150 méterig vízálló, ezt a megfelelő tömítések, a csavaros hátlap és a vastag (kb. 5mm) kristály garantálja. Eredetileg kaucsuk szíjjal szerelték, de eredeti példányt szinte lehetetlen fellelni belőle, utángyártottat viszont fillérekért lehet kapni.




A nálam lévő példányokat a Vateráról szereztem be. Mindkét óra hátlapján a "WATER PROOF" felirat olvasható, ez azért érdekes, mert később a SEIKO áttért a "WATER RESIST" feliratra. Ha a számlapon nem a PROOF olvasható (miközben a hátlapon igen), hanem RESIST, akkor szinte biztos, hogy utángyártott a számlap.


Az első példány kb. 3 éve lett az enyém és a képeken látható kék SEIKO dobozban érkezett, mind az óra, mind a doboz gyönyörű állapotban van. Ez azért lehetséges, mert a számlap utángyártott (de a legjobb minőségű) RESIST felirattal és a mutatók is túl jó állapotban vannak ahhoz, hogy eredetiek legyenek - a másodpercmutató kis piros pöttye ilyen idős korában már ki szokott fehéredni. A szíja a SEIKO LC kijelzésű kvarcóráiról lehet ismerős, nagyon illik hozzá szerintem. Az üveg/kristály kb. egy millimétert túlnyúlik a lünettán, tehát ez is utángyártott. A lünetta viszont eredetinek tűnik, minimális karcok vannak rajta, de gyönyörű állapotban van. A tok összességében hibátlan, hajszálkarcok vannak rajta, de soha nem volt polírozva, látszanak rajta az eredeti megmunkálás nyomai. Gyártási idő: 1968. július.






A második óra is a Vateráról van, pár hónapja bukkantam rá. Nagyon-nagyon olcsón sikerült hozzájutnom (4 számjegyű összeg), persze az állopota egy kicsit más mint az előzőé. Minden porcikája eredeti! Ennek a számlapján PROOF olvasható és a lumineszkáló bevonatok szépen megöregedtek, rozsdának szerencsére nyoma sincs. A mutatók is eredetiek, a másodperc mutatóból eltűnt a kis piros pötty. A lünettája kicsit karcos, kopott, de viszonylag jó állapotú, a szerkezete is szép, tiszta, egy kicsit siet csak. A hátlapján van egy mélyebb karc egy korábbi szakszerűtlen nyitásból adódóan, de a tok egy-két miniatűr horpadástól eltekintve jó állapotban van.
Az üveget sajnos valaki megpróbálta felpolírozni, de a túl mély karcok miatt inkább homályos lett, mint szép...ez jól látszik is a képeken, főleg, amikor az üveg nélkül látszik a számlap. Ennek az órának a szíja nem SEIKO, de a zárrészt kicseréltem SEIKO-ra. Gyártási idő: 1969. február.



Szétnéztem az eBay-en és ennél rosszabb állapotúakat találtam 4-500$-ért.
Úgy terveztem, hogy amint megérkezik az óra és megtisztítottam, rögtön feltolom az eBay-re, de a mai napig nem volt még szívem megválni tőle :) -viszont sikerült hozzá szereznem egy ugyanolyan kék SEIKO tokot.

Nincsenek megjegyzések: