2011. december 25., vasárnap

Karácsony

Minden kedves olvasómnak Áldott és Békés Karácsonyt kívánok!
(És sok órát!)

2011. december 18., vasárnap

SEIKO 7A28-7040 - SAAF

Ezt a "nagy durranást" későbbre akartam hagyni, de jót fog tenni a kedvemnek, ha kiírom magamból.
Amikor megláttam a Vaterán, egy kicsit leizzadtam. Bagó pénzért kínálta az eladó, fix áron, zárt aukcióban, "az elem lassan lemerül, de minden funkciója tökéletesen működik" -leírással.
Mindez egy vasárnap este kezdődött.


Azon nyomban igényeltem a zárt aukción való részvételt, de azt az eladónak jóvá kell hagynia. Azt gondoltam, hogy ha ezt most kihagyom, akkor soha nem lesz ilyen órám.
Éjszaka dolgoztam, egész éjjel vártam, hogy megtörténjen a jóváhagyás, figyeltem, hogy hányan nézik meg, hogy kérdeznek-e valamit és, hogy belép-e újra a Vaterára az eladó. Így ment ez reggelig, amikor is haza kellett mennem.

Ilyenkor általában hazaérkezés után lefekszem aludni és dél körül felkelek. Most ezt nem tehettem meg.
Ezt jól is tettem, mert még délelőtt ért egy meglepetés, mindenféle figyelmeztetés nélkül lekerült az óra a Vateráról.


Rögtön kérdeztem az eladót, hogy mi ennek az oka, azt felelte, hogy rengetegen kértek tőle engedélyt, hogy megvehessék, ezért inkább levette és felrakja 1 Ft-ról.
Na ezt nem hagyhattam, írtam neki egy összeget - ami még mindig nagyon a nemzetközi árak alatt volt - és ezt el is fogadta.
Pár nappal később megérkezett az óra, egy gyönyörűséges lakkozott fa SEIKO dobozban.


Kinyitom a dobozt és elámulok, az óra valóban makulátlan, mint amit még sohasem hordtak, egyedül a hátlapon látszik, hogy vagy egy ideig NATO szíjon volt vagy valami óratartó hagyott rajta halvány, párhuzamos nyomokat.
Az elem valóban merült, a másodperc mutató csak egy helyben toporgott, a kronográf másodperc mutatója meg alig akart elindulni.


Nyomban ki is cseréltettem benne az elemet egy ékszerüzletben, de elég furcsán viselkedett.
Néha ment, néha nem ment, a kronográf mutatója is hol elindult, hol nem. Ez nem jelentett jót.
Amint tudtam elvittem az órásomhoz, aki azzal nyugtatgatott, hogy ha valami elromlott az elektronikában, akkor kuka. Én mondtam neki, hogy azért nem úgy van az, próbálja meg alaposan kitisztítani, ha úgy sem megy, akkor hozok egy donort.
Szerencsére az alapos tisztítás és olajozás után tökéletesen működik. Pont olyan, mint ha most vettem volna. Pedig 1983 novemberéből származik.


A 7A28-as szerkezetről a már korábban említett donor óránál leírtam mindent, legyen elég annyi, hogy az egyik legpontosabb, kvarc kronográf szerkezet, 4 motorral, 15 kővel és kizárólag fém alkatrészekkel.

De nem is igazán ez adja meg az óra különlegességét, hanem az a tény, hogy 1985 és '86 között 850 darab ilyen órát rendelt a Dél-Afrikai Légierő (SAAF - South African Air Force).
Az én példányom sajnos nem ezen 850 darab közül került ki, nincs rajta a hadsereg jelzése, de talán emiatt maradhatott meg ilyen eredeti állapotban.


Érdemes megnézni az alábbi oldalon, hogy milyen SEIKO és egyéb márkájú karórák voltak a SAAF-nál rendszeresítve, valamint láthatunk egy eredeti plakátot is, ezzel az órával és egy SAAF pilótával:
SAAF WRISTWATCHES

Gyönyörűszép, selyemfényű tokja és ugyanilyen acélszíja egyedülálló, a kétirányba forgatható búvárlünetta meg csak hab a tortán. A viszonylag egyszerű, jól áttekinthető fekete számlap, a fehér indikációk és a fehér mutatók erősítik a katonai jelleget.


A képeken látszik, hogy a szíj mélyedéseiben egy kis kosz ült meg, de egyszerűen nem mertem még hozzányúlni, nehogy véletlenül megkarcoljam. Majd talán az ultrahangos mosóba beteszem egyszer.


A fényképek olyan hibákat is előhoznak, amiket szabad szemmel észre sem lehet venni...élőben még ennél is sokkal szebb az óra.

2011. december 5., hétfő

A szerencse elpártolt tőlem

Mostanában annyi rossz vételem volt, mint azelőtt még soha.
Egyszerűen nem értem. Nem biztos, hogy velem van a gond, habár egy kicsit többet kockáztatok mint eddig, de sajnos a netes vásárlás kockázatos, ha nem tudjuk személyesen átvenni az árut.
Nemrég vettem egy nagyon ritka 7a28-7040-est, amiben az "elem lassan lemerül, de minden funkciója tökéletesen működik". Természetesen az új elemmel se bírt ki egy napot, de egy alapos tisztítás olajozás (órás csinálta) után rendben volt, fellélegezhettem. Ezzel együtt érkezett egy nagyon régi ana-digi Tissot, ami korántsem volt olyan szép és jó állapotban, mint a leírásban, képeken.
Néhány héttel korábban meg sikeresen megnyertem egy licitet, de kiderült, hogy az óra már nincs meg. Az eladó küldött helyette egy másikat, amiben 3 napig bírta ez elem....az újak is. Most várom, hogy milyen ajánlatot tesz rá az órásom....
Amerikából is jött ugye egy óra, amit postafordultával küldtem is vissza, mert teljesen működésképtelen volt a beragasztott gombjai miatt.

Most meg személyesen vettem át egy órát, de nem tudtam kipróbálni.
Az elemek le voltak benne merülve, de egyszerűen nem tudtam kicsikarni ez eladóból annyit, hogy ha nem működik elemcsere után, akkor visszaveszi az órát.
Állította, hogy jó volt, amikor lemerült, én csak reménykedni tudtam benne. Abban benne lett volna, hogy együtt elmegyünk egy óráshoz a lakhelyéhez közel és, ha elemcsere után nem működik, akkor nem veszem meg.
Természetesen nem találtam olyan órást, aki elvállalta volna ezt az órát.
Egy ilyenről van szó: Citizen Aqualand

Félve, de átvettem az órát, vettem 3 elemet és otthon kicseréltem.
Az óra tökéletesen működött, mind a digitális, mind az analóg része elindult.

Ellenben a mélységmérő modul hibát jelzett.
A használati útmutató szerint ilyenkor azonnal vigyük a legközelebbi Citizen szervizközpontba....csak sajnos évek óta nem foglalkoznak már ezzel a típussal....

Az eladónak jeleztem, hogy azért nem teljesen működik az óra, de nem volt hajlandó visszavenni....így jártam.
Ha valakinek esetleg kell egy első generációs Citizen Aqualand, ami tökéletesen funkcionál, mint óra és nem szándékozik vele búvárkodni, az jelezze, szívesen továbbadom bekerülési áron :)

Frissítés 1:
És az egészben a legnagyobb baj az, hogy az ilyen bakik most nem nagyon férnek bele a költségvetésbe...

Frissítés 2:
Azért érintenek az ilyen dolgok annyira rosszul, mert el sem tudom képzelni, hogy én egy ilyen helyzetben ne vegyem azonnal vissza a kifogásolt terméket...volt már rá példa
Egyszerűen a lelkiismeretem nem hagyná, hogy más rosszul járjon miattam...